lauantai 4. kesäkuuta 2022

Mummu ja Minimummo nato/eläke hämmingissä

Mummu heräsi hämärään, ihmetellen kesän pimeyttä. Taivas harmaassa pilvessä ja vettä satoi kaatamalla. 

Otsassa komeili riemunkirjava mustelma, aiemman pyörtymisen seurauksena. Onneksi ei kuitenkaan sen vakavampaa sattunut.

Minimummo hoputti jo ennen aamukahvia uutisten selailuun. Mummun mielestä kahvit pitää juoda ennen uutisia, ettei vaan vetäise henkeen, niin kuin viimeksi kävi.

Kahvin jälkeen Minimummo oli jo niin vauhdissa, että uutiset oli pakko selata puhelimesta.

"Hihii, nyt on hutut ja vellit sekaisin", rilahteli Minimummo. "Turkki ei halua Suomea ja Ruotsia natoon. Siipiemme suojassa on kuulema terroristeja. " Sen Mummu jo tiesikin.

"Ja eikä siinä vielä mitään", tokaisee Minimummo ja vetää kiihtyneenä henkeä ennen aamun suurinta uutista. " Turkki ostaa Venäjältä niiden Ukrainasta varastamaa viljaa!!"

"Täh!!!" Mummu tuijottaa uutista silmät tapillaan ja jatkaa " kauheaa.....varastettua viljaa....kuka sellaista häpeää tehdä...?"

"Häpeääpä hyvinkin, näethän tuon itsekin mitä siinä lukee" ärähtää Minimummo ja alkaa hyppelehtiä penkillä. "Sulle, mulle ja meille, muttei heille" hoilottaa Minimummo Kalinkan tahdissa ja hulmauttelee helmojaan villin penkkitanssin vauhdittamiseksi.

"Liekö korvauksena Suomen ja Ruotsin natoon pääsemisen estämisestä" Minimummo jatkaa ja kiihdyttää penkkitanssiaan, niin että kannat paukkaa ja nauraa hysteerisenä. 

Mummu tuijottaa hiljaa ja kauhistuu. Vallataan toisten maa, tapetaan ja ryöstetään. Nyt varastetaan jo viljakin. Kaikki kauhistelevat,mutta siihen se jää. Kaiken annetaan vain tapahtua, barbaarisella maapallolla. 

"Nato puolustusliitto on hampaattomampi kuin minä. Ensin suorastaan houkutellaan natoon ja kaikki jäsenet muka hyväksyy jäsenyyden. Vaan kuinkas kävikään, yksi maa saa estää koko homman huijaamalla"  jatkaa piikikäs Minimummo.

"Vuosisadan natohuijaus, hurjempi kuin Ukrainan natohuijaus, jossa kaksi maata vastusti jäsenyyttä" Minimummo herkuttelee tragedialla jatkaen "Meille tehtiin tuplaukrainat, rumarillumarei. Joku yksi jäsenyyden nenän edestä vei" Minimummo kiihtyy omista sanoistaan ja huutaa:

"Natopäättäjät ovat nukkeja, joiden käsiä voi väännellä vaikka selän taa, eivätkä mahda mitään. Missä on totuus, raha maailmaa pyörittää. Ei rehellisyys,ei inhimillisyys tai oikeudenmukaisuus. Pelkkää teatteria!" huikkaa Minimummo ja tekee komean kumarruksen.

"Lehdet hehkuttivat presidenttiä maan natoon viemisestä ja jopa itseään ylistävät ministeritkin kilvan kehuivat suuresta tulevaisuuden muutokseen vaikuttamisesta. Nyt näiden suuruuksien vuoksi roikutaan löyhässä hirressä, kaikkine epävarmuuksineen. Että näin tämä nato toimii" nauraa Minimummo maha kippurassa, lattialla reuhottaen. Minimummo on taas vauhdissa.

"Noh....rauhoituhan....Mummu hakee sanoja....jospa tästä vielä sinne natoon jotenkin....." Epävarmuus hiipii raskaana kuin sadepilvi, Mummun hartioille.

"Tätäkö on loppuelämä, epävarmuutta kaikesta"

"Nuori pääministeri lupaa pienimpiin eläkkeisiin elokuulla indeksikorotuksen. Ei taida välittää siitä että se on yhtä tyhjän kanssa. Luvattu indeksikorotus pienissä eläkkeissä, on euromääräisesti naurettava ja ihmisarvoa halveksuva. Ottaen huomioon energian,ruoan ja kaiken kallistumisen.

Yleensäkin pienten eläkkeiden indeksikorotus pienuudessaan kasvattaa vain eläkkeiden välistä kuilua pahiten" kertoo Minimummo hetkeksi vakavoituen.

"Viimeksi 50€ (lue: leikattu vappusatanen) kutistui työeläke/kansaneläke yhdistelmässä monen kohdalla jopa 20€ pienemmäksi ja siihen lisäksi työeläkkeen pieni indeksi muutaman euron. Moni putosi aina vain pahentuvaan eläkekuoppaan."

"Kelan työttömyysetuuksiin saatiin laki,ettei sitä voi pienentää puolison tulojen vuoksi, kansaneläkkeeseen sitä ei edes harkittu. Joten pienennetyn eläkkeen vuoksi parisuhteessa joutuu puolisosta yhä riippuvaisemmaksi. Nöyryyttävää monelle.

"Tämä on sitä suomalaista kaksinaamaista tasa-arvoa" tokaisee Minimummo ja heristää sormeaan.

"Indeksitarkistuksen vuoksi 2022 syksyllä yksittäisen edun määrä nousisi 3.5%  ja yksinasuvan täysi kansaneläke nousisi 24€.

"Yhdistelmäeläkettä ja pientä työeläkettä saavat, tippuvat pian takuueläkkeen piiriin" huikkaa minimummo loppuun.

 "Joten kiitos ei mistään, toteaa Mummu alakuloisena  ja jatkaa "tämä toimii tehokkaammin ja siistimmin kuin palliatiivinen hoito. Näin mummot ja papat kuihtuu hissuksiin nälkään ja sairauksiin kotona"

Mummu kauhistuu ajatuksiaan. Nehän ovat kuin Minimummon. Minimummo tuijottaa hetken silmät ymmyrkäisenä muuttunutta Mummua, reveten hillittömään nauruun, riemunkyynelten tulviessa silmiin.



Mummu hiljenee, pää painuu alas. Kuuluu huokaus hänen tajutessaan taas oman todellisen avuttomuutensa ja sen, kuinka kauhistuttavan oikeassa Minimummon jutut ovat olleet. 

Mummu nousee ylös, näkee auringonsäteen kimaltavan vesihelmien koristamalla pihanurmella.

Pieni toivonkipinä siitä, että kaikki muuttuu vielä hyväksi,on kuin auringonsäde, joka pian katoaa sadepilven taa. 

Vaan periksi en anna, on Mummun motto, joka on pitänyt, ainakin näihin päiviin. "Elän vaikka itseni kiusalla" toteaa Mummu lopuksi ja sytyttää uunin vanhalla lehdellä, jonka etusivulla komeilee surullista indeksikorotusta lupaillut pääministeri.

Elämä jatkuu Mummun tuvalla, hyvin tai huonosti. "Useinmiten huonosti" lisää Minimummo🤣

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että kävit vierailulla. Ilahtuisin pienestä kommentista ;-)